A megoldás természetes

+

Szennyvízkezelés a gyakorlatban

Csatornázás

Ha megvalósul, az egyik legkényelmesebb megoldás, és mivel többnyire állami vagy Európai Uniós támogatásból épül, ezért a bekerülési költsége is kedvezőbb a felhasználónak - legalábbis első látásra.
A csatornadíjakat a szolgáltató állapítja meg, ami folyamatos és jelentős kiadást jelent a használat során. A jellemző csatornadíjak jelenleg köbméterenként 350-2000 Ft között vannak,  fizetni pedig az elfogyasztott ivóvíz mennyisége után kell.
A csatornázással kapcsolatos dolgokra lehet a legkevésbé hatással az ön saját akarata.

Mit szólna egy  hasonlóan kényelmes, és bármikor megvalósítható megoldáshoz?

 

Zárt tározó

 Ilyet építeni első látásra jó ötletnek tűnik az egyszerűsége miatt. Hátránya, hogy elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy képes legyen tárolni a keletkezett szennyvizet a következő szippantásig. Emiatt költséges beruházás, ráadásul a rendszeres ürítése alkalmanként 15-20 ezer forint körül alakul. Hosszú távon ez a legdrágább és ráadásul egy kényelmetlen megoldás.

Szeretne valami  kényelmesebb, és jobb, de főleg olcsóbb megoldást?

Oldómedencék

Passzív rendszerek

Az oldómedence + szikkasztómező típusú szennyvíztisztítók esetén egy tartályban (oldómedencében) összegyűjtött nyers szennyvizet fokozatosan a szikkasztómezőre juttatják, a tisztítást pedig a talajban lévő baktériumok végzik el. Nagyon fontos,  hogy a szikkasztómező mérete megfelelően nagy legyen! Egy rosszul méretezett szikkasztómezővel csak kicsivel jobb eredményt ér el, mint egy lyukas emésztővel.

Javítja-e a hatásfokot, ha adalékanyagot (baktériumkultúrát) juttat a tartályba? Mindenképpen, ha rendszeresen, és a szükséges mennyiséget adagolják. Mivel ez elég költséges mulatság, érdemes végiggondolni, mennyibe fog kerülni a rendszeres használata.

Az oldómedencés tisztítók előnye, hogy jól tűrik a terhelési ingadozásokat, és egyszerű felépítésüknek köszönhetően nincsenek költséges, cserélendő alkatrészeik. Hátránya, hogy a tisztítási hatásfoka ellenőrizhetetlen, éppen ezért nem lehet bárhol alkalmazni őket.

Ha már egyszer beruház egy házi szennyvíztisztítóba, szeretne biztosabbra menni?

 

Biológiai szennyvíztisztítók – SBR típusú kisberendezések

Egy viszonylag kisméretű tartályon belül zajlik le a tisztítási folyamat, épp ezért nagyon oda kell figyelni pl. arra, hogy milyen mosó- és tisztítószereket lehet használni!
A talaj ebben az esetben főként a megtisztított víz elvezetésére szolgál, de a megfelelő méretű szikkasztómező a működés egyik alapfeltétele. Ezen spórolni nem szabad!

A legtöbb kisberendezés árammal működik, és külön vezérlő egység szabályozza a tisztítási folyamatot. Ezek a vezérlők általában érzékeny műszerek, amelyek élettartama behatárolt, időközönként javításra, esetleg cserére szorulnak, ami újabb, és nagyon jelentős kiadással jár.
A terhelés változásait és néhány napos üzemszünetet (pl. elutazáskor) korlátozott mértékig a vezérlőegységgel programozni lehet, ehhez azonban folyamatosan áram alatt kell lennie(!). Egy, maximum két hétnél hosszabb üzemszünetet - pl. nyaralók, hétvégi házak esetén - csak úgy "képesek" kezelni, ha a leállításkor leürítik, kitisztítják, majd az ismételt üzembe helyezéskor egy “tiszta” rendszert indítanak újra. Az alulterhelés és a folyamatos túlterhelés egyaránt komoly problémát okozhat, amiről rettenetes bűz árulkodik.

Az SBR-ek előnye, hogy a tisztítási hatásfok – normális működés esetén – megfelel az előírásoknak. Hátrányuk, hogy a folyamatos áramszükséglet és főleg a magas karbantartási költségek miatt kiszámíthatatlan, hogy mennyit kell még rákölteni a jövőben.

FONTOS! Mivel a terhelési ingadozásokat kevésbé vagy egyáltalán nem tolerálják, ezért csak a folyamatosan és többnyire azonos létszámmal használt ingatlanokhoz ajánlott.

Elbizonytalanodott a választásban? Lapozzon tovább, talán ott lesz, amit ön keres!

FANN IN-DRÄN

A megbízható svéd technológia

A svédek odafigyelnek a biztonságra és a megbízhatóságra, gondoljon csak pl. a Volvora.

A FANN IN-DRÄN házi szennyvíztisztítók egyesítik az oldómedencék (passzív rendszerek) és kisberendezések (SBR-ek) előnyeit, azok hátrányai nélkül.

Az előkezelő tartály(ok)ban a szennyvíz kiülepítése történik, innen a tisztítómodulokba kerül a víz, ahol a tényleges biológiai tisztítási folyamat lezajlik. A legegyszerűbb esetben mindez áramfelhasználás nélkül – szél-, vagy napenergia segítségével – is megtörténhet, ráadásul kiváló tisztítási hatásfokkal.
Kölönlegessége: ez egy olyan passzív rendszer, amely a kisberendezések hatásfokát képes nemcsak elérni, de túl is szárnyalni. Nem véletlenül rendelkezik az egyik legnagyobb tekintélyű németországi minősítő intézet által kibocsátott CE minősítéssel! (MSZ-EN 12566-3 szabvány szerinti, azaz a kisberendezésekre vonatkozó elvárásoknak megfelelő.)

Miért fontos ez?

Egyrészt ez egyfajta garancia a megfelelő tisztítási hatásfokra, másrészt bárhol - akár fokozottan érzékeny besorolású területeken is - telepíthető.

A terhelési ingadozásokat, időszakos használatot kiválóan tolerálja, önnek ilyenkor sincs semmi teendője vele. Emiatt korlátlanul alkalmas nyaralókba, vagy bármilyen helyre, ahol a használók száma változó.

Még egy fontos dolog: a megszokott mosó- és tisztítószerek ugyanúgy használhatók továbbra is!

A FANN IN-DRÄN termékcsalád csúcskategóriás szennyvíztisztítója a Biobed, mind a hatékonyságát, mind a kezelhetőségét tekintve.
Bárhol alkalmazható, ugyanolyan rugalmasan terhelhető, mint az egyszerűbb FANN IN-DRÄN rendszerek, és a legmagasabb igényeket is kielégíti. Részletes bemutatását itt találja.

 

logo

© PROWATECH Kft. 2019

PROWATECH Tervezői, Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Adószám: 12782701-2-02

Közösségi adószám: HU12782701

Cégj. Pécsi Törvényszék Cégbírósága

Cégj.sz: 02-09-067900

Székhely: H-7831 Pellérd, József A. u. 14.

Tel.:  +36 72 587 034

         +36 70 314 0012

Email: (megnyit)

web: prowatech.com