A megoldás természetes

 

Egyszerű és korszerű megoldás:
FANN IN-DRÄN szennyvíztisztító család

A FANN IN-DRÄN szennyvíztisztító családot Svédországban 1990 óta alkalmazzák.

Ezt az egyedülálló technológia azóta számos országban (többek között Finnországban, Norvégiában, Lengyelországban, és Magyarországon) sok-sok tízezer család életét tette egyszerűbbé és kényelmesebbé.

 

Magyarországon az első FANN IN-DRÄN szennyvíztisztítók  Pilisszentivánon és Hegymagason épültek 2011 végén, azóta már számos magánháznál és intézménynél, sőt több mint húsz esetben települési szinten is FANN IN-DRÄN házi szennyvíztisztítókat használnak.

 

A FANN IN-DRÄN rendszer nemcsak korszerű és gazdaságos alternatívája a  "hagyományos" rendszereknek, hanem költséghatékony megoldás olyan esetekben is, ha kicsi az ingatlan területe, nehéz a terep, magas a talajvíz szintje, kötött a talaj, vagy egy régi eldugult szikkasztómezőt kell felújítani. A termékek könnyen csoportosíthatók, így gyakorlatilag minden igényt ki tudnak elégíteni. (Ajánlott 1-150 lakosegyenértékig.)

 

A termékcsaládból könnyen kiválasztható a telepítés helyéhez, a felhasználó szokásaihoz, és persze a pénztárcájához illeszthető megoldás.

Grafika: Oletics Zoltán

Az ingatlanból kifolyó szennyvíz előkezelése, valamint a szennyvíz-iszap rothasztása és tárolása a szeptikus tartályban (1) történik.

Innen  gravitációsan jut a szennyvíz az IN-DRÄN tisztító modulokra, amelyeken a megfelelő szennyvíz-szétosztást az erre a célra kifejlesztett elosztó vezeték(2) biztosítja.

Az IN-DRÄN modul(3) végzi az előkezelt szennyvíz biológiai tisztítását és a tisztított szennyvíz részbeni szikkasztását .

Az IN-drain tisztító modul levegő (oxigén) ellátásához megfelelően kialakított szellőző rendszer(4) szükséges.

A gravitációsan továbbfolyó tisztított szennyvíz végső elszikkasztására szolgál a szikkasztó mező(5).

Szeptikus tartály (1)

 

Az eljárás fontos eleme az szeptikus tartály, melyben igen jó, mintegy 80-90%-os hatásfokkal ülepednek ki a szennyvizek lebegő anyagai, és a műtárgyon belül a kiülepedő iszap hideg-rothasztása és stabilizálása is végbemegy. A szeptikus tartályban összegyűlt szennyvíziszapot 1-2- évente javasolt kiszippantatni, mert ezzel megőrizhető a rendszer hosszú élettartama és problémamentes működése.

Elosztó vezeték (2)

 

Az elosztó vezeték egy vastagfalú, bordázott PE anyagú cső, amely jó ellenáll a földfelszínről átadódó terhelésnek. Speciális kialakítású furatain keresztül biztosítja az egyenletes szennyvíz-elosztást az IN-DRÄN tisztító modulokon.

szikkasztás In-Drain modullal

Szellőző rendszer (4)

 

A tisztítórendszer működésének fontos része, a megfelelő szellőzőzés kialakítása, annak érdekében, hogy az IN-DRÄN modulok kellő levegőhöz (oxigénhez) jussanak, ezért az IN-DRÄN mezők végére egy levegőztető fejet helyezünk el. A levegőztető fej a földfelszíntől min. 50 cm-re kell, hogy kiálljon.

A megfelelő levegőáramlás kialakulásához az épületen belüli csatornarendszer szellőzését biztosító, a tető síkja fölé emelkedő szellőzőcsőre, ennek hiányában ventillátorra van szükség. A legújabb fejlesztésnek köszönhetően hálózati áram nélkül, napelemmel működő ventillátort is használhatunk.

A rendszer lelke - az IN-DRÄN modul (3)

Az előkezelt szennyvíz az elosztó vezetéknek köszönhetően egyenletesen jut a modul felfelé nyitott kamráiba.  A kamrák alját és oldalát képező geotextílián kialakul egy biológiai hártya. Ezek az itt megtelepedő baktériumok végzik a szennyvíz tisztítását.

Egy modul átlagos tisztítókapacitása 125 liter szennyvíz naponta, élettartama több, mint 20 év.

belső csatornarendszer szellőzése

 

Szikkasztómező (5)

Az IN-DRÄN mező hosszát a beépítendő mezők száma és elhelyezkedése határozza meg. Különböző talajtípusok esetén ez a hossz nem változik, csak a mező szélessége nő, maximálisan 5m-ig, a szivárgási tényező - szikkasztási próbával ellenőrizhető - alapján kiszámított szikkasztófelület mérete szerint.

Egyéb előírások, vagy erősen kötött talaj esetében, amikor a szükséges szikkasztófelület nagyobb, mint a beépítésre kerülő IN-DRÄN mező hossza x 5m, úgy az el nem szikkadt szennyvizet dréncső segítségével tovább vezetjük és egy „hagyományos” szikkasztómezőt kialakítva elszikkasztjuk

szikkasztómező mérete különböző talajtípusok esetén, szikkasztási próba

Miért ajánljuk?

 

Az IN-DRÄN rendszerek  a legegyszerűbb és legolcsóbb házi szennyvíztisztítók. Rendkívül rugalmasan alakíthatók, a helyi adottságokhoz és szükségletekhez igazíthatók.

 

Kialakításuk révén helytakarékos megoldások, és minimális törődést igényelnek.

 

Jól tűrik a változó terhelést, és különösen időszakos használat esetén előnyös, hogy a rendszer magától "újraindul", míg az eleveniszapos rendszerű tisztítókat előbb le kell üríteni és kitisztítani.

 

Az igazi rezsicsökkentés az IN-DRÄN rendszerekben rejlik!

 

logo

© PROWATECH Kft. 2019

PROWATECH Tervezői, Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Adószám: 12782701-2-02

Közösségi adószám: HU12782701

Cégj. Pécsi Törvényszék Cégbírósága

Cégj.sz: 02-09-067900

Székhely: H-7831 Pellérd, József A. u. 14.

Tel.:  +36 72 587 034

         +36 70 314 0012

Email: (megnyit)

web: prowatech.com